Slik gjør du uteplassen sommerklar

Sommeren er rett rundt hjørnet, og det betyr at du endelig kan nyte varmere dager utendørs. Enten du har en liten balkong midt i byen eller en stor terrasse på landet, kan disse fem tipsene hjelpe deg med å gjøre uteplassen din klar på 1-2-3.

Foto: Sonnie Hiles
 1. Vedlikeholdsvask
  Rengjøring av terrasse, uteplass og tilhørende hagemøbler er essensielt for godt vedlikehold. Uteplassen kan fort bli veldig skitten etter en lang høst og vinter, så pass på at du vasker grundig i forkant av hver utesesong. Kost vekk løv, rusk og rask, og vask deretter med egnede produkter beregnet for treverk, steinheller og utemøbler.

 2. Planlegg utemøbler
  Når sommeren melder sin ankomst, er det hyggelig å invitere venner eller familie til sene sommerkvelder på verandaen. Planlegg uteplassen som om den var et rom innendørs, så kan du nyte tiden ute enda mer. Sørg for komfortable sitteplasser og lag fleksible områder der du kan gjøre mye forskjellig. Har du begrenset med plass til utemøbler kan du fint bygge dine egne. Bruk trepaller og gamle eplekasser, og tilpass dem slik at du får utnyttet mest mulig av arealet. Et godt tips er å sjekke finn.no. Her kan du både få tak i gratis trekasser og paller mot henting eller flotte gjenbruksskatter.

 3. Eksperimenter med ulike tekstiler
  Innred med tekstiler som er lette å ta med inn når været skifter. Velg puter i ulike farger og stoffer, men pass på at det ikke blir for fargerikt. Det kan fort bli slitsomt å se på i lengden – både for deg og dine nærmeste naboer. Bestem deg heller for en fargepalett og eksperimenter med tekstiler i ulike fargenyanser. Gulvteppe til utendørsbruk, en deilig liggestol eller hengekøye gir i tillegg rom for ro og avslapning. Et varmt pledd til kjølige sommerkvelder kan være fint å ha tilgjengelig – vi bor tross alt i Norge.

 4. Gå for grønt
  Planter og blomster er alfa omega på en uteplass. Her kan du skape din egen grønne oase med palmer og potteplanter, eller dyrke din egen urtehage – for å sette prikken over i´en i matlagingen. Jordbær, markjordbær og grønnsaker er alle fine å dyrke på terrassen. Hvis uteplassen er liten kan du bruke potter i halv eller kvart størrelse, samt veggbrakett til dyrking som kan henge på rekkverk eller vegg. Er du plaget av gjenboere kan du sette planter på hyller for å redusere innsyn.

 5. Skru på lysene
  Stearinlys, lykter og telys gjør det lunt og koselig på uteplassen og er lette å ta med inn når været skifter. Til gjøremål som krever litt mer fokus, kan det være lurt å bruke gulvlamper og bordlamper for utendørsbruk. Vil du ha enda smartere belysning, bør du investere i noen solcellelamper. Om sommeren er lyskilder som bruker solenergi helt genialt. På mindre balkonger kan lyslenker i taket eller på veggen være både plassbesparende og stemningsskapende.

Kilder: ifi.no, plantasjen.no, ikea.com